Stress en spanning

Stress. Wie kent het niet? Zo’n irritant gevoel van ongemak, opgejaagdheid en snelle ademhalingen. Ons lichaam reageert op prikkels. Op alle prikkels. Een teveel aan prikkels, zowel positieve als negatieve, zorgt voor overprikkeling. En overprikkeling kan tal van klachten veroorzaken. De bekendste reactie is misschien wel de vecht-, vlucht-, vries-reactie. Wanneer je iets stressvols meemaakt, reageer je door te vechten om jezelf te verweren, je vlucht om jezelf in veiligheid of je bevriest als een konijn die in de koplampen van een aan scheurende auto kijkt. Niet heel handig!

Een reactie als vechten, vluchten of bevriezen hebben we niet nodig als we achter onze computer zitten om een deadline te halen of te laat zijn en alle stoplichten op rood springen. Toch is het er. Dat is ons oerinstinct. En dat oerinstinct zorgt voor stress. Hoe? Nou, door het stresshormoon cortisol aan te maken. Cortisol zorgt ervoor dat je een oppepper krijgt zodat je kunt vechten of vluchten. In situaties waarin je aangevallen wordt is dat super handig. Achter je bureau echter niet: het stresshormoon cortisol stapelt op, je deadlines zijn moeilijker te behalen en je wordt angstiger. Kortom: stress!!

Maar wat nu? En wat zijn de gevolgen?
Stress is schadelijk en vervelend. Juist wanneer het niet in de juiste situatie is. Wanneer stress chronisch wordt, en je dus niet meer kunt ontspannen naast je inspanning, wordt het tijd om er wat aan te doen. Op de lange termijn kan je immuunsysteem zwakker worden, je bloeddruk stijgen en de kans op een depressie of burn-out wordt almaar groter. 

Maar hoe nu op te lossen? 
Oplossen is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Stress verminderen start in het onbewuste brein: Pak je stress aan bij de wortel en kijkt dan verder naar de mogelijkheden. Wist je dat hypnotherapie daar een erg goede manier voor is? Hypnotherapie kan je stress doen verlagen en (meestal) zelfs verhelpen!