Angst en fobie

Angst is gezond gedrag. Gezond? Zeker. Maar wel alleen als de reactie ook terecht is. Als er bijvoorbeeld iemand in een auto voor je uit het niets ineens op de rem trapt of, iets minder waarschijnlijk, wanneer er een leeuw voor je neus staat. Dan is het logisch dat je lichaam zoveel spanning opbouwt, dat je dan  bang wordt en angst ervaart.

Voor je lichaam is het echter heel moeilijk om onderscheid te maken tussen reeële angst en irreële angst. Je lichaam reageert wat dat betreft vanuit het onbewuste brein. Het is een overlevingsmechanisme dat getriggerd wordt door een situatie waarvan je onbewuste brein denkt dat je eraan dood gaat. Je gaat echter niet dood aan de angst waar jij vanaf wilt. Een ander voorbeeld: stel, je bent aan het zwemmen en er komen opeens haaien achter je aan, dan wil je niet van die angst afkomen want die angst is op dat moment terecht.

Je kent vast wel de drie overlevingsreacties: fight, flight, freeze. Je staat dan alert, gaat sneller ademen, je kunt gaan trillen, zweten, of duizelig worden. Bijna alle functies worden uitgeschakeld in je lichaam om snel en direct te kunnen reageren op gevaar. 

Bij een niet reële angst is er waarschijnlijk iets gebeurd waardoor je die angst bent gaan ontwikkelen. Die angst is in je systeem gaan zitten en zorgt er nu automatisch voor dat, als je er ook maar even aan denkt, je gespannen wordt.

Een angst kan dus best heftig zijn. Helemaal als hij niet reëel is en de angst in je lijf (systeem) blijft zitten waardoor je er na langere tijd ook lichamelijke klachten van kan ondervinden. Soms hoeft dat niet, of heb je dat niet door, maar wanneer je het mentaal oplost kun je lichamelijk ook verschil gaan merken. Je voelt je dan bijvoorbeeld meer ontspannen. Wanneer je veel last hebt van angst, dan is het slim om er wat aan te gaan doen om er vanaf te komen. Met hypnotherapie kun je hier zeer effectief mee aan de slag. Met drie sessies lukt dit al, omdat je in hypnose werkt met je onbewuste, waardoor je terug kunt gaan naar waar de angst is ontstaan om vervolgens, van daaruit, het op te lossen en uit je systeem te halen. Ik begeleid je daarin.

Dus als je echt van je angst af wilt dan reserveer ik graag tijd voor je. Dit doe ik alleen met mensen die echt van hun angst af willen. We maken dan een afspraak voor een vrijblijvend informatiegesprek. Je kunt mij dan al je vragen stellen en ik vertel precies wat ik doe. Voelt het goed? Dan kunnen we aan de slag!

Ja, ik wil van mijn angst af!